2010
Počítadlo:
Rozhovor s veľmajstrom Lam Chun Singom

časopis Four fan september 2005

Lam Chun Sing

Aký je teda rozdiel medzi reálnym kung fu a tým na plátne?

Klasickí predstavitelia, ako Bruce Lee, Chackie Chan a podobne, majú korene v reálnom bojovom kung fu, ale to, čo predvádzajú na plátne, je jednoducho len film. Techniky reálneho boja nevyzerajú tak efektne, ale sú veľmi účinné. Vo filme sa boj podriaďuje vizuálnym efektom a účinnosť aj samotné využitie techník v reálnom boji proti skúsenému súperovi by boli skôr smiešne než účinné.

Vrátim sa ešte raz k filmu. Mnohé čerpajú z tradičnej reality jednotlivých škôl, má to reálne opodstatnenie, alebo je to len filmový výmysel?

V oblasti, z ktorej pochádzam, sa ešte pred dvadsiatimi rokmi tvrdo bojovalo o školy. Kedykoľvek prišiel majster z inej školy a vyzval vás na súboj, ak ste prehrali, tak vám zobral celú školu. Áno, skutočne to bola nedávna realita. Neskôr sa naša rodina presťahovala do Hongkongu, kde otec založil svoju školu. Dnes je to už iné, máme školy v rôznych kútoch sveta, kde chodím vyučovať.

Lam Chun Sing

Ako často a ako sa trénuje v kung fu?

Trénuje sa každý deň. Na tréningu sa používajú rôzne pomôcky, závažia, pomôcky na otužovanie úderových plôch ... Podstatou však je výučba techník, koncentrácia, poznanie tela. Každý majster je tak trochu aj lekárom. Avšak každá škola si i dnes žiarlivo stráži svoje metódy.

Dá sa kung fu naučiť z knihy?

Absolútne nie. Bez skúseného majstra, ktorý vás privedie k tajomstvu vnútornej sily a opraví každý váš chybný krok, je to prakticky nemožné, žiadna kniha, ani video vás neopraví. Bola by to len gymnastika bez hlbšieho vnútorného významu. Na zvládnutie kung fu potrebujete dlhé roky pod dohľadom dobrého učiteľa, ale je to, samozrejme, veľmi individuálne.

Aký predpoklad je vhodnejší, intelektuálny alebo fyzický?

Nie je dôležitý fyzický alebo psychický predpoklad. Najdôležitejšie je každodenné úsilie, ktoré tomu venuješ, kung fu ťa vyrovná.

Autor: Ki